Jungiánský filmový klub: Arrietty ze světa půjčovníčků (17.9.)

Animovaný / Dobrodružný / Drama / Fantasy
Japonsko, 2010, 94 min
Režie: Hiromasa Jonebajaši
Předloha: Mary Norton (kniha)
Scénář: Hajao Mijazaki, Keiko Niwa
Hudba: Cécile Corbel
Hrají:Rjúnosuke Kamiki, Mirai Šida, Kirin Kiki, Tacuja Fudžiwara, Šinobu Ótake, Tomokazu Miura, Keiko Takešita, Šin’iči Hatori
________________________________________________________________________________

Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové.
Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí.

_________________________________________________________________________________

Cílem filmového klubu je vytvořit prostor setkávání: nejen setkávání klasických filmových děl s myšlením založeným na konceptech analytické psychologie, ale i setkávání lidí, kteří se budou společně snažit přemýšlet a diskutovat o otázkách, která v tomto prostoru vzniknou a zároveň se budou točit kolem tématu lidské psýché.

Když vstupujeme do filmu, noříme se do imaginace. Dobrý film se podobá snu. Má však tu velkou výhodu, že není prchavý, a my se můžeme vracet k obrazům, které nás zasáhly, můžeme je sdílet, dokonce spoluprožívat tak jako žádný vlastní sen. Navíc, jak napsala Marie-Louise von Franz, příběh zprostředkovává životní model, který povzbuzuje, oživuje a nevědomě upomíná na všechny pozitivní životní možnosti. Setkání tedy také mohou mít individuační potenciál pro všechny zúčastněné.

Na začátku každého setkání shlédneme film, po kterém bude následovat diskuse o filmu a o tématech, která v nás film probudí. V průběhu bude následovat také jungiánské okénko, ve kterém se podíváme na film pohledem analytické psychologie. Pokud bude téma vyžadovat odbornější přednášku, bude tato následovat hned po shlédnutí filmu.

 


Filmový klub vedou Michal Pacvoň a Jiří Lisý

Michal je jungiánsky orientovaný psychoterapeut, který působí v Centru komplexní terapie Be Balanced a ve vlastní praxi v Emauzích. Vystudoval filosofii, je absolventem výcviku u ČSAP (Česká společnost pro analytickou psychologii) i. mezinárodního výcviku u IAAP (International Association for Analytical Psychology). Od roku 2009 je Michal také ve výcviku v katatymně imaginativní psychoterapii (KIP). V roce 2013 obhájil doktorskou práci na téma vztahu lidské psyché a techniky.

Jirka je spolumajitel a vedoucí Centra Be Balanced a také jungiánsky orientovaný terapeut, s ukončeným výcvikem u ČSAP (Česká společnost pro analytickou psychologii). Mimo individuální terapii a analýzu se Jirka věnuje také  práci s páry a pracovními týmy. Od roku 2023 je ve výcviku párové terapie INPAT.

Cena: 350

 

Potřebujete pomoci s tímto problémem?

Objednejte se k nám!
Kontaktujte nás telefonicky
+420 607 225 006